Wintertuin

De wintertuin

Doorgaans is de tuin een plek waar mensen vooral in de zomer zitten. In de winter is deze voor velen onbewoonbaar verklaard en is het wachten op de lente, tot je weer lekker buiten kunt zitten. Maar ook in de winter kan uw tuin een fijne plek zijn om te vertoeven! Een knisperend haardvuurtje, gezellige tuinverlichting en leuke decoratie. Denk bijvoorbeeld aan (gekleurde) potten met winterbeplanting voor variatie tussen het groen en de kale takken. Met deze tips creëert u in de koude maanden zelf de mooiste wintertuin.

Ons advies
Laat de tuin zoveel mogelijk tuin zijn! Laat bladeren en afgestorven planten tot na de winter liggen. Het voorjaar is vroeg genoeg om dit aan te pakken.

Het geeft juist mooie beelden in uw tuin. Rijp, of wie weet misschien wel sneeuw, levert mooie plaatjes op in de winterperiode. Vooral tijdens de winteravonden kunt u met subtiele tuinverlichting prachtig uw tuin inkijken. 

Help de dieren de winter door
Ook de dieren buiten – zoals egels, insecten en vogels – zijn ons dankbaar als we de tuin met rust laten. In de winterperiode is voedsel schaars en hebben de dieren beschutting nodig tegen de kou. Juist door je tuin niet te netjes te maken, helpen we ze. Door blad en dergelijke te laten liggen, vinden ze eerder een beschut plekje dan in een opgeruimde en nette tuin.

Het gazon in de winterperiode
Deze maken we – in tegenstelling tot de borders – juist mooi schoon, want een groene mat geeft in deze periode kleur. En nog belangrijker: een gazon houdt er niet van om tijdens de winterperiode afgedekt te zijn met een laag blad.

Najaarsmeststof
Is het écht nodig om najaarsmeststof te gebruiken? Een veelgestelde vraag. Het is zeker na een warme zomer een aanrader om najaarsmest te strooien. In de zomer lijden het gazon én de tuin behoorlijk onder droogte en hitte. De kracht en weerstand is dan minder, wat met de najaarsmest nog op peil kan worden gebracht. Strooi naajaarsbemesting bij voorkeur in de maanden oktober of november. In de najaarsmeststof zit niet zoveel voeding. Het is puur een afharden van de bodem met veel kali erin. De najaarsmest kan ook gezien worden als het winterklaar maken van een gazon of tuin.

Wilt u ook een gezellige wintertuin of advies over een winterbeurt? Weet u niet wat de mogelijkheden zijn? Vraag ons om advies! En de winterperiode is natuurlijk uitermate geschikt om na te denken over hoe uw tuin er in het nieuwe seizoen uit moet gaan zien… Wij denken graag met u mee!

Vragen of meer informatie over dit blog artikel?

Neem contact op