Boom van het jaar 2022

Japanse Notenboom – Ginkgo biloba

Wilt u een boom met een bijzondere uitstraling in uw tuin? Dan is de Japanse notenboom zeker het overwegen waard! Een hele fraaie boom, mede vanwege zijn vorm, waaiervormige blad en prachtige herfsttooi. 

De Japanse notenboom, met een opvallend rechte stam, is in het begin smal kegel- of zuilvormig. Op latere leeftijd zal de kroon wat uitzakken en steeds breder uitgroeien. De frisgroene bladeren hebben een opvallende waaiervorm, wat erg decoratief is. 

Wat deze boom echt bijzonder maakt is de prachtige goudgele verkleuring in de herfst! De verkleuring van het blad gebeurt laat in de herfst. Het blad blijft dus lang aan de boom zitten. Dan verschijnen ook de vruchten die, eenmaal rijp, een kenmerkende geur afgeven. Maar dan moet u wel even geduld hebben, want de boom draagt pas na 20 – 50 jaar vruchten. Zodra de bladeren in de herfst van de boom zijn gevallen, wordt het schitterende wintersilhouet goed zichtbaar. 

De naam van deze boom is overigens wel een beetje misleidend, want de soort komt oorspronkelijk uit China. Bovendien vormt de boom geen noten als vrucht, maar plant zich voort met zaden. In China en Japan wordt de Japanse notenboom al eeuwenlang aangeplant bij tempels, vandaar ook wel de naam ‘Japanse tempelboom’. Japanners planten de boom vaak voor het slaapkamerraam; zij zien het als teken van vruchtbaarheid. Aan de zaden van de Ginkgo biloba worden geneeskrachtige eigenschappen toegekend, onder andere voor ademhalingsproblemen, maagdarm- en blaasklachten, slechte bloedsomloop, gehoorverlies en geheugenproblemen. De boom kan een aanzienlijke leeftijd bereiken. In Japan staan exemplaren waarvan men beweert dat ze al meer dan 1000 jaar oud zijn.

De Japanse notenboom staat het liefst op een zonnige of halfschaduwrijke plek. Aan de grondsoort worden geen specifieke eisen gesteld. De boom wordt niet zo groot, dus het is ook een prima keuze voor de wat kleinere tuinen. Wilt u ook zo’n beauty in uw tuin? Planten kan het beste in de periode van de herfst tot en met het vroege voorjaar. Wij helpen u graag!

Vragen of meer informatie over dit blog artikel?

Neem contact op